28. marraskuuta 2011

Ihanan kauhea vai kauhean ihana; Aamunkoi part 1

Käytiin eilen kaverini kanssa katsomassa Twilight saagan neljäs elokuva Aamunkoi part 1.
Ollaan molemmat luettu nämä kaikki kirjat, joten odotimme suurella jännityksellä miten tämä elokuva oli toteutettu.

VAROITUS! Sisältää spoilereita.

Elokuva jatkuu siitä mihin edellinen elokuva Twilight - Epäilys päättyi, eli kun Bella suostui Edwardin kosintaan, hääkutsut saapuvat postissa. Häät oli toteutettu todella upeasti ja olivatkin juuri sitä mitä kirjassa kerrotaan niiden olevan. Alicen suunnittelemat täydelliset häät.
Jo heti elokuvan alussa huomaa, kuinka paljon brutaalimpi osa tämä on edeltäviin osiin verrattuna. Bella näkee häitä edeltävänä yönä painajaisen, jossa alttari alkaa täyttyä verestä ja kaikki häävieraat ovat kuolleet.

Alku on kovin nopeatempoinen ja pian onnellinen uusi aviopari ovatkin jo upealla häämatkallaan Rio de Janeiron lähellä sijaitsevalla saarella, Isle Esmellä.
Kirjaa lukiessani, minulla oli näkemys, että Isle Esme olisi ollut hyvin pieni saari, jossa olisi romanttinen pieni mökki. Elokuva pisti taas paremmaksi ja Esmen saari olikin valtava viidakko, jossa Edward ja Bella viettivät mukavia vaellusretkiä.
Viimein Bella sai vieteltyä Edwardin sänkyyn ja nautinnollisesta elämyksestä huolimatta, Edwardia kaduttaa Bellalle aiheuttamansa mustelmat. Pian, kaikkien yllätykseksi, Bella ilmeneekin olevansa raskaana.

Edward is not a happy daddy.
Tässä kohtaa kirjassa siirrytäänkin aivan toisaalle, nimittäin tässä kohtaa alkaa elämä Jacob Blackin näkökulmasta. Koska kuulun ehdottomasti "team Jacobiin"(siis jos jompi kumpi olisi pakko valita), tämä osa kirjasta on suurta herkkua minulle. MUTTA elokuvassa ei takerruta Jacobin elämään juuri ollenkaan. Elokuvassa esimerkiksi mainitaan vain ihan ohimennen, että Jacob on oikeasti lauman oikea johtaja, mutta kieltäytyi tästä tehtävästä ja lähti laumasta kokonaan omille teilleen.

Tässä vaiheessa elokuva alkaa muistuttaa huonoa kauhuelokuvaa ja tuo esiin huomattavasti brutaalimman puolen koko Twilight saagasta.
Bella alkaa olla jo erittäin riutuneen näköinen, kun "monsteri" hänen sisällään tuhoaa hänet vähän kerrallaan. Bella uskoo selvityvänsä, mutta kaikki muut ovat jo menettäneet toivonsa ja viettävät nyt viimeisiä hetkiä hänen kanssaan.

Pian lähes luurankoa muistuttava Bella romahtaa, kun vauva hänen sisällään haluaa päästä vapauteen. Carlisle ja Esme ovat metsästämässä ja hakemassa Bellalle lisää verta, joten Edwardin ja Jacobin on hoidettava synnytys. Vauva saadaan terveenä maailmaan, mutta Bellan viimeiset minuutit alkavat olla käsillä. Edward yrittää epätoivoisesta pistää vampyyrin myrkkyään Bellaan, mutta tämä ei näytä virkoavan. Jacob säntää pois paikalta ja pian kaikki sudet saavat tietää, että Bella on kuollut. Jacob palaa takaisin tappamaan hänen rakkaansa tappaneen olennon, mutta tämän nähtyään hän kokeekin sudelle kaikkein arvokkaimman, leimautumisen. Sudet ovat tulossa tappamaan Culleneita heidän rikottuaan lupauksensa olla tappamatta ihmistä, mutta joutuvat perääntymään saadessaan tietää Jacobin leimautumisesta. Bellan kuihtunut keho alkaa pian muuttumaan, kun myrkky on alkanut sittenkin vaikuttamaan ja pian hänen punaiset silmät rävähtävät auki.

Tähän elokuva päättyy.

Elokuva oli mielestäni vähän turhan lyhyt suhteessa siihen mitä se olisi voinut olla. Elokuvan kestokin on vain 1h 57min, kun mielestäni se olisi helposti voinut olla lähes kolmen tunnin mittainen. Jotenkin ihmeellistä, että siitä päätettiin tehdä niin lyhyt, kun materiaalia oli jätetty niin paljon pois. Part 1 tuntuu todellakin olevan vain yksi jakso pidempää sarjaa. Toivon, että viimeisestä osasta tulee mielettömän upea näyttävine taistelukohtauksineen. Vielä vuosi seuraavaa osaa odotellessa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti