12. kesäkuuta 2014

Koirahierontaa

Eilen meillä tosiaan kävi ensimmäistä kertaa koskaan koirahieroja. Tällä kertaa "uhriksi" joutui Osku.
Ei, Oskun häntä ei ole murtunut :D
Olen jo jonkun aikaa seurannut Oskun liikkumista ja siis se peitsaaminen vaivaa edelleenkin. Ensimmäisen kerran me huomattiin Oskun peitsaaminen jossain näyttelyissä. Silloin siihen ei kuitenkaan tullut takerruttua sen enempää, koska peitsaamista voi aiheuttaa yksinkertaisesti liian hidas vauhti tai vaikka liukas lattia. Noh sitä sitten alkoi ilmetä muuallakin kuin näyttelyissä ja ihan jo löysässä hihnassa tai vapaanakin viipottaessa.

Koirahieronta tuli ensimmäisenä mieleen kun Marisa kertoi löytäneensä Oskun selästä pienen jumin, mitä hieromalla se pahin peitsaaminen oli sitten lähtenyt pois. Aloin sitten lueskelemaan netistä muita oireita, mitkä saattaa ilmetä jos koiralla on lihakset jumissa ja huomasin yhä useamman oireen esiintyvän myös meidän Oskussa. Esimerkiksi toisella lonkalla istuminen, vinossa liikkuminen, pään roikottaminen selkälinjan tasolla ja jopa hidastunut aineenvaihdunta voi kertoa jumiutuneista lihaksista.

Laitoin siis viimein viime viikolla sähköpostia eräälle pääkaupunkiseudulla toimivalle koirahierojalle ja sain ajan jo tälle viikolle. Ennen hierontaa ei saisi olla syönyt noin 3-4 tuntiin ja tulisi käydä ulkona tarpeilla juuri ennen hierontaa. Meillä kävi hassusti, kun oltiin juuri tulossa puistotieltä kotiin päin, niin koirahieroja kurvasi autollaan kadunvarteen. Meiän poitsut oli tietysti heti kiinnostuneita, että kuka sieltä tulee ja kun se avasikin suunsa, niin pojat oli heti sylissä vaatimassa rapsutuksia :D

Hieronta aloiteltiin valitsemalla ensin rauhallinen paikka esim. matolla tai jonkun peiton päällä. Koirahieroja kyseli ensin vähän taustoja, että onko mitään sairauksia tai vaivoja, kuten nivelrikkoja tms. Myös ikä ja harrastukset tuli käytyä läpi, niin hieroja tietää sitten vähän mistä erilaiset jumitukset voisi johtua. Kun taustatiedot oli käyty läpi, niin käytiin matolle istumaan ja otettiin vähän kontaktia koiraan. Osku on onneks sen verran sosiaalinen tapaus, että sitä voi melkeinpä kuka vaan alkaa koskettelemaan. Suurinpana yllätyksenä tuli ehkä se kuinka rauhallisesti Osku jaksoi loppuen lopuksi olla paikoillaan vaikka onkin perusluonteeltaa ihan hirmuisen vilkas.

Osku näytti todella nauttivan hieronnasta ja kellahti välillä selälleenkin, jos vaikka sais samalla vähän masurapsutuksia :D Hieroja huomasi selvää jumitusta keskiselän pitkissä lihaksissa ja Oskukin alkoi selvästi kääntyilemään pois päin merkkinä kipeistä lihaksista. Selvät jumituskohdat löytyivät nimenomaan pitkistä lihaksista, jotka ovat oikeastaan jatkuvasti käytössä, ja erityisesti juokseminen ja hyppiminen rasittaa niitä vielä erityisen paljon. Hieroja totesi myös Oskulla olleen hyvät reisi- ja pakaralihakset eli niin sanotut pomppulihakset. Enkä yhtään ihmettele, kun tuo meidän Osku on välillä kuin kissa, kiipeillessään sohvilla ja ties missä. Hieroja totesi myös, että joskus koira, jolla ei ole niin vahvat kulmaukset (kuten Oskulla), niin saattaa muutenkin normaalisti viipottaa vähän hassusti, mikä saattaa näyttää peitsaamiselta. Mutta tässä tapauksessa Osku kyllä selkeästi on peitsannut, koska aina välillä se kulkee myös ihan oikeinkin. Välillä olen myös miettinyt jos se olisikin opittu tapa, mutta katsotaan nyt jos se hieronta olisi vaikka auttanutkin.

Hieronnan jälkeen koiran tulisi hieman rauhoittua, eikä saisi suorittaa enää mitään urheilusuorituksia. Hieronta laittaakin mukavasti kuona-aineet liikkeelle. Hieroja suositteli Oskulle vielä toista hierontakertaa, koska niitä jumituksia on lähes mahdotonta saada yhdellä kertaa pois. Vaikutti sen verran positiiviselta tapaukselta, että saatanpa varatakkin vielä uuden ajan jossain vaiheessa. Kannatti kokeilla :)

Onko kellään muilla kokemuksia koirahieronnasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti