10. huhtikuuta 2014

Koiran raakaruokinta

Ollaan nyt pikkuhiljaa siirrytty meidän koirien kanssa raakaruokaan ja aattelin ihan pikkusen kertoa siitä myös täällä. Romeon annos näytti tällä kertaa tällaiselta.


Melko ällöttävän näköistä, mutta näyttäis kelpaavan meiän poitsuille. Osku syö vielä toistaiseksi puolet nappuloita ja puolet raakalihaa, mutta kunhan ne nappulat on saatu syötyä loppuun, niin annetaan Oskullekkin lihan lisäksi puuroa. Kuvassa näkyvä annos sisältää hieman kalkkunajauhelihaa, poronliha mixiä ja puuroa.

Raakaruokinnassa annoskoko on aika pitkälti yksilöllistä, mutta pääsääntönä on, että annoskoko olisi sen 2-3% koiran painosta. Eli meidän reilu 15 kiloisella Ronsulla se on about 300-450 grammaa päivässä. Mutta koska koiratkin ovat yksilöitä, niin oikean annoskoon löytää vain kokeilemalla.

Raakaruokinnassa on tärkeää vaihdella proteiinin lähdettä usein, että ruokavalio pysyy mahdollisimman monipuolisena. Meillä onkin tällä hetkellä pakkanen taas täynnä erilaisia raakajauhelihoja. Tällä hetkellä meiltä löytyy ainakin poronliha mix, sika-nautaa ja kana-kasvis mix. Näitä raakajauhelihoja saa ostettua suhteellisen halvalla esimerkiksi Murren Murkinasta, mutta ihan perus Mustista & Mirristäkin löytyy jonkun verran valikoimaa.
Barffauksessahan (bones and raw food) koiralle annetaan oikeastaan vain luita ja lihaa, koska koira on lihansyöjä ja se on sille mahdollisimman luonnollinen ruokavalio. Me ollaan kuitenkin annettu meidän koirille puolet proteiinin lähdettä ja puolet hiilihydraatteja, koska proteiinihan menee suoraan lihaksiin ja lagottojen ei kuulu näyttää bodareilta :D Hiilihydraattien lähteenä meillä on tällä kertaa puuro. Aiemmin ollaan annettu Romeolle pelkkää tattaripuuroa, mikä on myös hyvä proteiininlähde, mutta olen kuullut paljon puhuttavan tästä mystisestä "Oskarin puurosta", jota ollaan kovasti kehuttu. No viimein löysin sitä ja eihän se nyt niin mystistä ollutkaan :D Ihan perus Prismasta löytyy koirien ruokaosastolta tätä A la Carte Oscarin koiran puuroainesta.

Tästä kilon puuroaines pussista riittää noin reilu kolmeksi viikoksi puuroa ja hinta oli perus puuron hinta eli jotain 4-5€, jos niinkään paljoa. Oscarin puuro sisältää riisiä, ohraa, kauraa, tattaria, hirssiä ja pellavansiemeniä. On meiän pojilla pysynyt ainakin masut kunnossa, kun ovat tätä syöneet. Näiden lisäksihän koiralle on hyvä antaa myös esimerkiksi piimää tai raejuustoa tjms.

Tässä siis hieman perustietoa koiran raakaruokinnasta. En ole asiantuntija, mutta on tässä matkan varrella tullut opittua jo kaikenlaista koiran erikoisruokavaliosta.

Olis myös kiva kuulla muiden kokemuksia raakaruokinnasta ja vinkkejä saa toki aina antaa :)

2 kommenttia:

  1. MInä teen itte tuon puuron :) Meillä sisältää : riisi,tattari,hirssi ja pellavarouhe. Sekaan nakkelen bataattia,porkkanaa ja parsaa jos sattuu olemaa tai kurkkua. Tosin omat koirat sen verran isompia että puuroa menee reilusti ( 28kg ja 37kg)ja lihaa nakkaan sen mukaan miten raskas liikunta päivällä on ollut.

    VastaaPoista
  2. Mä kokeilin kans itse tehdä hirssi-tattari-ohra-puuroa, mutta se oli jotenkin työläämpää. Tuo Oscarin puuro on hirmu helppoa, kun siitä saa monen päivän setit kerralla valmiiksi :) Mutta tosiaan juu nuo meiän dogit ei paljoa päivässä syökkään(molemmat alle 15 kg). Kasviksia ollaan annettu aika randomisti, mutta hirmu kaikkiruokaisia ovat, kun menee tomaatit, paprikat ja kurkutkin :) Porkkana on kyllä yks lemppareista.

    VastaaPoista